Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Vadim Ceban: Nu vom avea tarife mai mici la gaze până la sfârșit de an

  Nu există premise de micșorare a tarifelor la gaze naturale cel puțin până la 1 ianuarie 2024. Cu fermitate însă moldovenii nu vor avea parte de majorări.

  Asigurarea a venit din partea președintelui Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a oferit mai multe explicații la emisiunea „Puterea A Patra”, ediția de marți seara, 26 septembrie curent.

  „Dacă va fi un preț (comunicat de Energocom) care se încadrează în limitele pentru o eventuală micșorare de tarif, …, dar nu avem aceste premise. E una ce se declară, la ce preț cumpără gazele naturale Energocom și alta e ce factură ne livrează. Factura diferă cu mult. Presa scrie despre 430-450 de dolari, însă factura este mult mai mare. Nu vă pot spune exact, dar e vorba de peste 600 de dolari pentru trimestrul 4. Ca să vorbim de o mișcorare, prețul de la care pornește reducerea este 550 de dolari”, a explicat Vadim Ceban, adăugând că un tarif de 13-14 lei pentru luna octombrie care se tot zvonește este „ireal”.

  „În Grecia se cumpără cu 430 de dolari, însă transportarea, stocarea, injectarea, extragerea și aducerea la hotar, acasă, costă. Nu ne ajută la formarea tarifului de 13-14 lei. Să nu uităm de gazele naturale scumpe pe care le mai avem în stoc. Nu cunosc volumul exact, aici Energocom poate răspunde, dar e vorba de gazul cumpărat la 900, 1000 de dolari”, a continuat el.

  În prezent, SA Moldovagaz are două contracte valabile. Este vorba de cel încheiat cu Gazprom și altul cu Energocom. Vadim Ceban nu exclude că ar putea fi mai ieftin gazul în baza contractului cu Gazprom pentru primul trimestru al anului viitor, pentru că se schimbă formula. La fel, a dezvăluit că și-ar dori tarife mai mici care se reflectă și pe piața internațională, chiar dacă trendul este în ascensiune.

  De asemenea, potrivit lui, gazul achiziționat la preț scump de la Gazprom a fost „o decizie bună” pentru a depăși perioada rece a anului, scopul fiind „securitatea energetică”.

  „Cel puțin până în decembrie tariful va fi de 18 lei? Posibil de la 1 ianuarie va fi alt tarif. După prognoza noastră, devierile tarifare vor fi la zero și vor fi premise. 15 lei? Nu vreau să dau nicio cifră. Majorări pot spune cu ferminate că nu vom avea. Avem contracte, volumele sunt prevăzute. Sperăm la un moment important: CET-urile vor lucra doar pe gaze naturale și acest lucru va oferi posibilitatea de a crește consumul, în plus devierile tarifare vor fi recuperate mai rapid”, a conchis Vadim Ceban.

  nexta.md

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  Benzina și motorina se scumpesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri la carburanți pentru 12 septembrie. Astfel, benzina se...

  SOCIAL

  Incidente separate în două localități au dus la rănirea a două persoane din cauza deflagrațiilor cauzate de scurgeri de gaz. Inspectoratul General pentru Situații...

  ECONOMIE

  Apă-Canal Chișinău a depus o solicitare la ANRE cu privire la ajustarea tarifelor medii la apă și canalizare, în condițiile în care anterior compania...

  ECONOMIE

  Prețul benzinei diminuează, iar cel al motorinei crește din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a anunțat noile prețuri la carburanți pentru miercuri,...

  Copyright © 2021