Connect with us

Salut, ce cauți?

  • Русский
  • SOCIAL

    Popovici: Optimizarea școlilor din sate generează supraîncărcarea celor din oraș

    Cazul de la Văsieni reprezintă o reflectare a unor tendințe care s-au înregistrat în sistemul educațional din RM, în ultimii ani. Noua metodologie de finanţare a instituţiilor publice de învăţământ duce la optimizarea școlilor din sate și supraîncărcarea celor din oraș, a declarat fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, la emisiunea Post Factum de la ITV.

    „Aceste tendințe negative se datorează principiului de finanțare, care este aplicat în domeniul educației din Moldova, pe parcursul ultimilor 8 ani de zile. Acest principiu de finanțare duce la optimizare. Este un principiu bun pentru țările bogate, unde nu sunt probleme grave demografice. În Republica Moldova acesta este unul dăunător, care generează nu numai închiderea școlilor”.

    Procesul de optimizare a dus și la migrația tinerilor de la sat la oraș. Acest fenomen a generat nu doar depopularea satelor, dar și supraîncărcarea claselor de elevi din oraș.

    „S-a început o redistribuire a populației tinere pe teritoriul RM, o parte din tineri pleacă din sate spre orașe, iar o parte în străinătate la părinți. Prin urmare noi avem depopularea satelor și suprapopularea Chișinăului și a școlilor de aici. Numai anul acesta au fost admiși suplimentar peste 1700 de copii. Dacă să luam la numărul mediu la cât constituie o școala în RM sunt undeva 6-7 școli. Noi avem clase cu 40-45 de copii. Așa numita economie pe contul copiilor obligă autoritățile locale să închidă școlile pentru că nu primesc bani”.

    Amintim că optimizarea şcolilor a început în anul 2010. Decizia luată are drept scop utilizarea eficientă a banilor din bugetul de stat, dar şi asigurarea calitativă a procesului de învăţământ, potrivit autorităților.

    Precizăm că la capitolul elevi, în anul de studiu 2022/2023 au fost înregistrați 334 500. Conform datelor, în comparație cu anul precedent, atât numărul de școli, cât și de elevi este într-o ușoară scădere.

    Pănă în momentul publicării acestei știri, ministerul Educației nu a venit cu o reacție la aceste declarații.

    facebook

    Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

    TOP 24 de ore

    Facebook

    SOCIAL

    Asociațiile părintești și alte fundații prin care sunt colectați bani pentru școli urmează să fie lichidate anul viitor. În Parlament a fost înregistrat un...

    SOCIAL

    În opinia reprezentantului partidului “Șansă”, Cristina Vulpe, multe localități din Moldova rămân în paragină din cauza dezinteresului guvernanților de a investi în dezvoltarea lor....

    SOCIAL

    În Republica Moldova anul de studii 2023/2024 a început cu un deficit de 2041 de cadre didactice, iar cel mai mare număr de posturi...

    SOCIAL

    În instituțiile de învățământ din țară lipesc 417 cadre medicale. Este vorba despre un deficit de circa 16% din personalul necesar. Una dintre cauzele...

    Copyright © 2021