Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Napoli se pregătește pentru evacuări, după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani

  Îngrijorarea crește cu privire la riscul unei erupții pe o zonă vulcanică întinsă din apropiere de Napoli, după ce zona a fost lovită de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani.

  Activitatea seismică de pe Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, s-a intensificat în ultimul an și mai ales în ultimele luni, cu peste 80 de evenimente seismice care s-au produs la primele ore ale dimineții de miercuri, cel mai mare fiind un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade, scrie The Guardian.

  „Având în vedere că activitatea seismică a crescut doar în ultimele luni, în acest moment nu vedem un sfîrșit”, a declarat Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV).

  Doglioni a spus că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se încheie, așa cum s-a întâmplat după o lungă perioadă de neliniște la începutul anilor 1980, în timp ce cel mai rău ar fi o erupție asemănătoare cu ultima din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

  „Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua”, a spus el.

  „În cazul unei erupții, nu știm cînd sau unde s-ar putea întîmpla. Oricît de mică ar fi, ar provoca tulburări sociale”.

  Vulcanul de lângă Napoli se află într-o ”stare extrem de periculoasă” Campi Flegrei găzduiește cel puțin 360.000 de oameni, în șapte dintre cele mai expuse noduri locuite, inclusiv o parte din Napoli.

  Spre deosebire de Muntele Vezuviu din apropiere, în formă de con, a cărui erupție în 79 d.Hr. a distrus vechile orașe romane Pompei și Herculaneum, Campi Flegrei este o calderă sau depresiune lungă de 11 kilometri, care s-a format acum 39.000 de ani, după ce o erupție a golit-o de magmă. Cu toate acestea, este mult mai activ decât Vezuviul.

  Mii de mici cutremure din anii 1950 au slăbit caldera, bazinul din vârful vulcanului, pe măsură ce presiunea de sub acesta crește, maturând condițiile pentru o ruptură, potrivit unui studiu realizat în comun de academicieni de la Institutul Național de Geofizică din Italia și Vulcanologie (INGV) și University College London (UCL) în iunie, care au concluzionat că vulcanul se îndrepta spre „punctul de rupere” și se află într-o „stare extrem de periculoasă”.

  noi.md

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  LUMEA

  Un vulcan din apropierea capitalei din Filipine, Manila, a împrăştiat, vineri, cantităţi peste medie de dioxid de sulf şi smog vulcanic, determinând autorităţile să...

  LUMEA

  Vulcanul Sakurajima din Japonia, situat pe insula Kyushu, a erupt de două ori luni dimineaţă, aruncând în aer cenuşă şi roci care au căzut pe...

  LUMEA

  Peste 270 de persoane care locuiesc în proximitatea unei staţiuni turistice din sud-vestul Turciei au trebuit să fie evacuate după ce un incendiu de...

  LUMEA

  Vulcanul Etna din în sudul Italiei a erupt din nou, marţi seară, degajând lavă şi cenuşă, relatează cotidianul La Repubblica, citat de Mediafax.

  Copyright © 2021