Curtea Constituțională se poziționează conform voinței politice a partidului de guvernământ și nu prevederilor constituționale. Declarația a fost făcută de ex-ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, la emisiunea Post Factum de la ITV. Potrivit lui Nagacevschi, Comisia de la Veneția ar urma să dea un aviz negativ proiectului de modificare a Codului Electoral.
„Avizul Comisiei de la Veneția urmează să fie pronunțat la începutul lunii octombrie. Acest fapt a stârnit o panică în rândul partidului “Acțiune și Solidaritate” și au întrunit ședința CC, utilizând acei doi judecători asupra cărora au control. Cu două săptămâni în urmă, pe culoarele guvernării deja circula draftul de aviz al Comisiei de la Veneția. Acest fapt îmi trezește suspiciuni și graba aceasta de a pronunța o hotărâre a CC era pentru a bloca eventualele prevederi, care ar urma să vină de la comisie”.
Un alt invitat al emisiunii, expertul în drept constituțional, Vitalie Catană, a menționat că, cel mai probabil, magistrații CC au admis ulterior neconstituționale prevederile Codului Electoral, propuse și votate de PAS, pe motiv că ar urma un aviz din partea Comisiei de la Veneția, care ar confirma nerespectarea legislației în luarea deciziilor.
„Probabil că și judecătorii de la CC știau de acel aviz și în luarea deciziei a cântărit și asta. Probabil avizul a fost picătura care i-a ajutat să ofere decizia corectă, de a anula articolul care interzice liderilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri și să aibă și trimiterea formală”.
Amintim că, zilele acestea, Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputați ai Partidului „Șor”, scos în afara legii, în care se contestă unele prevederi ce interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri. Astfel, magistrații au declarat neconstituționale prevederile Codului Electoral, propuse și votate de PAS, care impuneau o interdicție în acest sens.
Precizăm că, ieri, deputații s-au reunit într-o ședință plenară de urgență pentru a completa Codul Electoral cu noi modificări. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că decizia a fost luată ca urmare a verdictului Curții Constituționale, care permite reprezentanților partidului interzis “Șor” să participe la alegeri.
Astfel, Legislativul a adoptat în cadrul ședinței plenare de miercuri, 4 octombrie, modificările la Codul electoral al Republicii Moldova.
„Prin intermediul modificărilor operate a fost impusă o individualizare în raport cu persoanele care nu vor putea fi înscriși în cursa electorală”, a declarat speakerul Igor Grosu.
Până în momentul publicării știrii, serviciile de presă ale CC, Parlamentului sau PAS, nu au comentat public declarațiile făcute.
Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
