Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Gaibu: Conflictul e de vină

  Preţurile majorate la produse, sunt o consecinţă a conflictului din Ucraina. O spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu care dă vina pe inflaţia la nivel mondial dar şi situaţia tensionată din regiune. Totodată, Gaibu susţine că nu există premise ca Republica Moldova să rămână fără produse alimentare de primă necesitate şi dă asigurări că ţara nu duce lipsă de grâu, în condițiile în care Comisia Situaţii Excepţionale va menţine interdicţia de export pentru grâu, zahăr, făină de grâu.

  Gaibu spune că decizia CNESP de a menţine interdicţia de export, este una chibzuită, deoarece astfel, autorităţile îşi propun să asigure securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile crizei de securitate din regiune.

  Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al RM

  „Avem suficiente grâne la momentul actual. Nu există deficit. Pentru grâu s-a impus stoparea exportului, cantităţile sunt suficiente atât pentru a asigura alimentaţia populaţiei, cât şi pentru creşterea animalelor, până la noua roadă. La porumb s-a stabilit că avem cantităţi chiar mai mari decât erau datele statistice, s-a reluat exportul, dar se monitorizează strict de către Ministerul Agriculturii”.

  În acelaşi timp, ministrul Economiei spune că preţurile majorate la produsele alimentare reprezintă o consecinţă a conflictului din Ucraina şi a inflaţiei mondiale.

  Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al RM

  «Valul de scumpiri se datorează crizei internaţionale şi el a pornit din anul când încă la acea etapă preţurile au crescut semnificativ. După care a venit lanţul de creşteri în domeniul energetic a afectat celelalte produse şi acest bulgăre de zăpadă este în continuă creştere. Războiul din ţara vecină a amplificat procesul inflaţionist şi această creştere generată de conflict este de fapt cauza primordial a creşterii preţurilor».

  Amintim că începând cu data de 1 martie, Comisia Situaţii Excepţionale a interzis exportul de grâu şi zahăr, ulterior, la 12 martie, a fost interzis şi exportul făinii de grâu pe perioada stării de urgenţă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021