Partidul „Acțiune și Solidaritate” utilizează legi abuzive și creează precedente, care la o anumită etapă o să lovească tot în ei. Opinia îi aparține fostului ministrul al justiției, Fadei Nagacevschi, care susține că abordarea actualei guvernări nu corespunde standardelor internaționale. Totodată, Nagacevschi s-a arătat nedumerit de metoda prin care judecătorii ar putea să individualizeze pedeapsa unei persoane și eventual să-i permită sau nu participarea la alegeri.
„Dacă vine la judecător informația că persoana este invinuită, ce face judecătorul, care sunt criteriile pentru a individualiza pedeapsa?! Sau elementul acesta că persoana este inclusă în lista de sancțiuni, care este modalitatea de individualizare în sensul în care persoana să fie exclusă sau acceptată în cadrul alegerilor. Eu nu știu dacă judecătorul are suficientă marjă de apreciere. Eu sunt sceptic că o asemenea abordare este în strictă conformitate cu standardele internaționale și mi se pare că se acționează abuziv și se utilizează instrumente, care depășesc cadrul standardelor internațioanale”, a declarat Nagacevschi la emisiunea „Post Factum”, de la ITV.
Expertul în drept constituțional, Vitalie Catană susține că este incorect din punct de vedere legal să interzici unei persoane care are statutul de bănuit sau inculpat să candideze la alegeri până nu este promulgată sentința finală.
„Dacă o persoană până la sentință este declarată nevinovată, atunci cum poți să-i interzici unei persoane să participe la alegeri, în condițiile în care încă nu este o sentință, prin care este declarat vinovat. Referitor la persoanele care se află în listele de sancțiuni internaționale, în primul rând, acestea sunt atitudini politice ale unui alt stat, cum poți să transpui atitudinea politică a unui stat străin în instanța de judecată din RM. Acestea sunt atitudini politice și nu pot fi reflectate în drepturile cetățenilor”.
Precizăm că decretul de promulgare și Legea pentru modificarea Codului electoral au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare astăzi, fără a avea avizul Comisiei de la Veneția.
Până în momentul publicării știrii, serviciile de presă ale PAS sau Parlamentului, nu au venit cu o reacție publică cu privire la declarațiile făcute de invitații emisiunii.
Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
