Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Criză de cadre în domeniul energetic din Moldova

  În domeniul energetic din Republica Moldova se atestă un deficit de cadre calificate. Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice, Margareta Strestian, trage un semnal de alarmă și spune că ar putea fi consecințe enorme. Subiectul a fost discutat în cadrul Ședinței Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colectiv.

  ”Este un deficit de cadre de 18-25%. În domeniul energetic, unde lucrările sunt normate și ar trebui să efectueze lucrările o echipă din 10 oameni, se efectuează echipă formată din 7 oameni. Deficitul de salariați se manifestă prin faptul că salariile la concurenți sunt mai bune, e furt de cadre a muncitorilor cu pregătire înaltă. Concurenții îi recrutează și le dau salariu la gri de două ori mai mare. Asta va duce că în sistemul energetic nu vom avea specialiști, vom avea mai multe incidente, accidente, avarii de muncă, întreruperi de furnizări de gaze la instituții strategice”, a declarat Margareta Strestian. 

  Declarația a fost făcută în contextul în care Sindicatele și Patronatele cer ca salariul minim pe țară pentru anul 2023 să fie de 5000 de lei, iar Guvernul se opune și spune că nu are bani. Ministrul Muncii, Marcel Spătari, a propus ca salariul minim pe țară să fie de 4.000 de lei.

  realitatea.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  Suportul de 140 de milioane de euro pentru reforme în domeniul energetic și ecologic, nu va fi resimțit de cetățenii țării noastre. Declarația a...

  SOCIAL

  Statul trebuie să mențină în proprietate obiectivele strategice, iar celelalte companii pot fi vândute mediului de afaceri pentru a fi dezvoltate, a declarat Igor...

  Copyright © 2021