Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  Calmâc: Nu există premise, cel puțin până în primăvara anului viitor, să fie redus prețul gazelor naturale

  Până în primăvara anului viitor, nu există premise sau justificări pentru o eventuală micșorare a tarifului la gaze, susține fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmâc. Totodată, fostul ministrul al economiei a precizat că pentru o bună parte din populația țării ajutorul financiar oferit de stat pentru achitarea tarifelor la gaze este insuficient.

  „Bugetul disponibil pentru compensații este mai mic decât cel de iarna trecută, chiar dacă o bună parte din acele mijloace financiare nu au fost utilizate, au fost trecute pentru sezonul rece 2023-2024. Pe de altă parte trebuie să înțeleg că indiferent cât reprezintă acest buget, pentru o bună parte din populația țării este insuficient, fiindcă, veniturile oamenilor au scăzut, populația rurală este în sărăcie, iar mulți nu au acces la lucruri elementare energetice”, a declarat Calmâc la emisiunea „Post Factum” de la ITV.

  Totodată, economistul susține că moldovenii achită un tarif la gaze similar țărilor europene, deși, în mare parte, veniturile sunt mult mai mici.

  „Aici trebuie o atenție sporită din partea autorităților, în special, către păturile social-vulnerabile și cei din zona rurală. Nu există premise, cel puțin până în primăvara anului viitor, să fie redus prețul gazelor, dacă se aplică cadrul normativ existent. Noi achităm un tarif similar țărilor europene, chiar dacă veniturile populației sunt cu mult sub acesta. (…) Eu cred că trebuie să ne așteptăm la diferite surprize în perioada rece a anului ce țin și de sectorul electroenergetic și termic”.

  Precizăm că, anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că autoritățile vor aloca un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. În acest an, vulnerabilitatea energetică va fi determinată în baza a două variabile, în dependență de venitul gospodăriei pentru ultimele 6 luni și consumul de energie istorică care a fost realizat în perioada rece anterioară, a mai menționat Buzu. Potrivit lui, pentru a beneficia de compensații cetățenii trebuie să se înregistreze în sistemul informațional începând cu 1 noiembrie.

  Până la publicarea acestei știri, serviciile de presă ale ministerului Energiei sau Muncii și Protecției Sociale, nu au venit cu o reacție la aceste declarații.

  facebook

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru...

  SOCIAL

  Autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potrivit căruia bugetul este...

  ECONOMIE

  Guvernul va exclude la maximum fraudele în procesul de acordare a compensațiilor pentru căldură în noul sezon rece. Pe lângă modificările modelului de oferire...

  ECONOMIE

  Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că în această iarnă vor fi mai puține resurse financiare pentru compensarea facturilor la resursele energetice. De asemenea,...

  Copyright © 2021