Connect with us

Salut, ce cauți?

  • Русский
  • ECONOMIE

    Calmâc: Deși, prețul materiilor prime a scăzut, costul produselor finite rămâne neschimbat. Care este cauza

    Cu toate că prețul de achiziție la unele materii prime s-a redus practic în jumătate comparativ cu anul trecut, prețul la produsele finite de strictă necesitate, deocamdată, nu. Acest fapt se întâmplă din cauza lipsei de implicare din partea autorităților, care ar trebui să accelereze procesul de reducere și revizuire a prețurilor de pe piață. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Economiei, Octavian Calmâc, la emisiunea „Post Factum” de la ITV.

    „Inflația este în scădere, dar oricum e foarte mare. Deci, pentru ultimele 12 luni, noi avem inflație de 17 %, iar asta înseamnă că prețurile cresc continuu. După o inflație de 30% de anul trecut, ele continuă să crească. Paradoxul cel mai mare este că prețul cerealelor este 2 lei, dar carnea, ouăle, produsele de primă necesitate, inclusiv, și pâinea, prețul acestora nu a scăzut”.

    Acest lucru se produce din motiv că producătorii nu își doresc să piardă nișa de piață. În acest caz însă, autoritățile care dețin pârghiile necesare, ar trebui să intervină. Faptul că nu se acționează este în favoarea bussinesului, dar nu al cetățeanului, a mai declarat Octavian Calmâc.

    „Se întâmplă din motiv că intermediarii, dar și producătorii de produse finite, nu vor să-și piardă marjele și nișa de piață. Pe de altă parte, ei au accesat resurse financiare extrem de scumpe, respectiv, acest proces se întâmplă foarte lent. În acest caz, ar trebui să intervină autoritățile și un pic să accelereze procesul de reducere și revizuire a prețurilor pentru produsele alimentare, pentru că nu este normal când există un decalaj mare între prețul de achiziție a materiei prime și produsul finit”.

    Conform datelor Biroului Național de Statistică, inflația în R. Moldova a coborât în luna august la 8,63%, însă preţurile medii de consum au crescut cu circa 0,5%.

    În luna septembrie 2023 față de august 2023, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la ouă de găină, fructe și legume. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ulei vegetal și zahăr.

    Totodată, potrivit instituției, la mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 1,9% (inclusiv motorina – cu 5,5% și benzina – cu 2,0%), confecții – cu 0,7%.

    Până în momentul publicării știrii, reprezentanții Guvernului sau ministerul Economiei, nu au venit cu o reacție la declarațiile făcute.

    facebook

    Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

    TOP 24 de ore

    Facebook

    ECONOMIE

    Pentru următoarele trei zile, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Astfel, benzina se va...

    ECONOMIE

    Benzina și motorina se scumpesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri la carburanți pentru 20 septembrie. Astfel, benzina se...

    ECONOMIE

    În ultimele zile, pe piaţa Republicii Moldova se atestă un fenomen de reducere abruptă a preţurilor de achiziţie a cerealelor şi oleaginoaselor. Astfel, dacă...

    ALEGEREA EDITORILOR

    La începutul lunii septembrie, prețul mediu angro al cartofilor pe piața moldovenească s-a stabilizat la nivelul de 7 lei/kg (0,39/kg). Astfel, Moldova continuă să...

    Copyright © 2021