Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Avocat: Era clar din start că poziția Comisiei de la Veneția va fi una critică

  Opinia critică a Comisiei de la Veneția cu privire la interdicția de a candida pentru foștii membri ai Partidului “Șor” era previzibilă din start, susține avocatul Iurie Mărgineanu, la emisiunea “Post Factum” de la ITV.

  “La emiterea deciziei Curții Constituționale, draftul Comisiei de la Veneția era deja în Moldova. Așa că hotărârea CC s-a inspirat din acest draft. Era clar din start că poziția Comisiei de la Veneția va fi una critică, însă, chiar a doua zi după hotărârea CC, guvernarea a făcut alte modificări la Codul Electoral”.

  Un alt invitat al emisiunii, directorul companiei „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a declarat că legea în țara noastră nu mai funcționează și că noile modificări la Codul Electoral au fost introduse cu încălcarea principiilor democratice.

  “Evident că toate aceste schimbări care s-au produs vor provoca un haos în politica RM. Nu putem zice că cineva s-a așteptat la o altă decizie din partea Comisiei de la Veneția, pentru că cei care au scris legea se așteptau la un asemenea răspuns, fiindcă au fost încălcate niște principii democratice de bază. Mai grav este că aceste lucruri s-au produs în timpul campaniei electorale. Este pentru prima dată în istoria Moldovei cănd sunt introduse astfel de restricții. Riscul este că încrederea oamenilor în procesele democratice este nulă”.

  Precizăm că în concluzie, experții comisiei au subliniat că restricțiile impuse membrilor partidului interzis “Șor” sunt „foarte largi” și ar trebui să fie individualizate, oferind posibilitatea ca acestea să poată fi contestate.

  Amintim că pe 5 octombrie, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, Comisia Electorală Centrală a întocmit o listă de 102 persoane care sunt vizate de interdicție. Aceștia au avut dreptul să conteste decizia la Curtea de Apel în decurs de o zi.

  Până la publicarea știrii, serviciile de presă ale CC, Guvernului sau PAS, nu au comentat aceste declarații.

  facebook

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  O delegație a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), condusă de președinta de onoare a acesteia, Hanna Suchocka, se află,...

  Noutăţi

  Ministerul Justiției a anunțat că a definitivat proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (reforma CSJ) și până la sfârșitul acestei...

  POLITICA

  Astăzi în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, împreună cu membrul comitetului executiv, Olga Cebotari și...

  POLITICA

  Comisia de la Veneția i-a cerut Președintelui Comisiei să monitorizeze îndeaproape situația cu privire la Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Despre aceasta...

  Copyright © 2021