Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  ANSP: Bolile cardiovasculare, principala cauză a deceselor moldovenilor

  Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu în lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese, anual, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. BCV este un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce include: bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

  Potrivit ANSP, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii.

  În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. Indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile.

  Incidența prin BCV în anul 2022 a constituit 1997,3 cazuri la 100.000 de locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100.000 de cazuri), iar prevalența a constituit 29793,2 cazuri la 100.000 de locuitori în comparație cu 28302,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2021.

  Cauzele dezvoltării BCV sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili: vârsta, sexul și predispoziția genetică.

  „Mediul în care trăim, muncim sau ne distrăm poate avea o influență importantă asupra abilității noastre de a lua o decizie corectă pentru sănătatea inimii – îndeosebi mediul urban, care ne modifică stilul de viață și alimentația”, scriu reprezentanții ANSP.

  știri.md

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Mai multe mame din R. Moldova au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu. În...

  LUMEA

  Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite s-au oferit să ajute Marocul după cutremurul devastator. Ministerul de Interne a transmis într-un comunicat că...

  LUMEA

  Trei persoane au murit în urma contaminării cu bacteria Legionella în oraşul Rzeszów, din sud-estul Poloniei, iar alte 71 au fost spitalizate, a declarat...

  SOCIAL

  Primul lot de 7000 de flacoane de vaccin antirabic, pentru anul 2023, a ajuns în Republica Moldova săptămâna trecută și va fi distribuit la...

  Copyright © 2021