Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Alertă în Filipine, din cauza unui smog vulcanic: Oamenilor li s-a cerut să rămână în case

  Un vulcan din apropierea capitalei din Filipine, Manila, a împrăştiat, vineri, cantităţi peste medie de dioxid de sulf şi smog vulcanic, determinând autorităţile să închidă şcoli în patru oraşe, în timp ce în zeci de localităţi oamenilor li s-a cerut să rămână în case, scrie Reuters.

  Institutul de vulcanologie şi seismologie al statului a transmis că nivelul de fluide vulcanice fierbinţi în lacul din craterul vulcanului Taal a crescut, având ca rezultat emisia de gaze vulcanice. Alerta rămâne la nivelul 1 pe o scară de la 1 la 5, indicând „o uşoară creştere a cutremurelor vulcanice, a activităţii aburului sau gazelor”.

  Situat într-un lac pitoresc din provincia Batangas, în apropiere de Manila, vulcanul Taal, de 311 metri, este printre cei mai activit din cei 24 de vulcani din Filipine. În ianuarie 2020, el a împrăştiat o coloană de cenuşă şi abur până la o înălţime de 15 kilometri, ducând la evacuarea a peste 100.000 de persoane şi la anularea a zeci de zboruri, întrucât cenuşa s-a depus chiar şi la Manila.

  „Avem relatări privind afecţiuni respiratorii în provincia Batangas din cauza intoxicării cu smog vulcanic”, a declarat Randy Dela Paz, şeful de operaţiuni al Biroului de protecţie civilă din sudul Manilei, la postul de radio DWPM.

  Smogul vulcanic, numit şi vog, constă în picături fine care conţin gaze vulcanice precum sulf, care poate provoca iritarea ochilor, a gâtului şi a tractului respirator.

  Vineri, autorităţile au suspendat cursurile în zeci de localităţi şi oraşe din provinciile Cavite, Laguna şi Batangas aflate în apropiere de vulcanul Taal şi în cinci oraşe din regiunea capitalei.

  Tot vineri, autoritatea aviatică le-a cerut piloţilor să evite să zboare aproape de vâful vulcanului. Filipine se află pe „Inelul de Foc” al Pacificului, unde erupțiile vulcanilor și cutremurele au loc des.

  digi24.ro

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

   

  TOP 24 de ore

  Facebook

  LUMEA

  Îngrijorarea crește cu privire la riscul unei erupții pe o zonă vulcanică întinsă din apropiere de Napoli, după ce zona a fost lovită de...

  LUMEA

  Vulcanul Sakurajima din Japonia, situat pe insula Kyushu, a erupt de două ori luni dimineaţă, aruncând în aer cenuşă şi roci care au căzut pe...

  LUMEA

  Vulcanul Etna din în sudul Italiei a erupt din nou, marţi seară, degajând lavă şi cenuşă, relatează cotidianul La Repubblica, citat de Mediafax.

  LUMEA

  Vulcanul Merapi, situat pe insula indoneziană Java, a expulzat miercuri cenuşă fierbinte şi alte resturi vulcanice care s-au revărsat până la 1,5 kilometri în...

  Copyright © 2021